Lai iegūtu informāciju par dzeramā ūdens kvalitāti, SIA “Bauskas novada komunālserviss” veic dzeramā ūdens monitoringu, regulāri dzeramā ūdens kvalitātes pārbaudot laboratorijā. Kvalitatīva dzeramā ūdens piegāde iedzīvotājiem ir aktuāls un nozīmīgs sabiedrības veselības aspekts, kā arī svarīgs jautājums no Eiropas tiesību normu izpildes viedokļa. SIA “Bauskas novada komunālserviss” viena no prioritātēm ir nodrošināt Bauskas novadu ar iespējami kvalitatīvāku ūdeni, jo no ūdens kvalitātes ir atkarīga iedzīvotāju veselība. Kvalitatīvs un drošs dzeramais ūdens ir ar patīkamu, atsvaidzinošu garšu, caurspīdīgs, bezkrāsains, bez smakas un piegaršas. Lai dzeramo ūdeni varētu lietot ikdienas vajadzībām tā saturs nedrīkst saturēt mikroorganismus, parazītus un citas vielas, kas varētu kaitēt cilvēka veselībai, kā arī tā ķīmiskais sastāvs nedrīkst pārsniegt minētajos Ministra kabineta noteikumos noteiktās normas.
Garša, smarža, krāsainība, duļķainība
Dzeramā ūdens krāsu, garšu, smaržu un duļķainību nosaka tā sastāvā esošās ķīmiskās vielas. MK noteikumi nosaka, ka krāsai, garšai un smaržai jābūt pieņemamai patērētājiem un bez būtiskām izmaiņām. Duļķainība nedrīkst pārsniegt 3,0 NTU (nefelometriskās duļķainības vienības).
Vides reakcija, pH
Pilnīgi tīram ūdenim pH ir 7 un tas ir neitrāls. pH zem 7 nozīmē, ka vide ir skāba, virs 7 – sārmaina. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā pH vērtība ir no 6,5 līdz 9,5 pH vienībām.
Elektrovadītspēja, EVS
Ūdens elektrovadītspēja ir atkarīga no ūdenī izšķīdušo sāļu daudzuma. Pie augstas elektrovadītspējas ūdenī notiek elektroķīmiski procesi, kuri veicina koroziju. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā elektrovadītspēja ir 2500 µS cm-1.
Kopējās koliformas un Escherichia coli
Ja ūdens paraugā tiek konstatētas kopējās koliformas baktērijas liecina par piesārņojumu ūdens padeves tīklā, taču šis piesārņojums nav fekāls. Uz fekālu piesārņojumu avotu norāda Esherichia coli klātbūtne. Patērētājam piegādājamā dzeramajā ūdenī kopējo koliformu un E.coli norma ir 0/100ml.
Amonija joni
Amonija jonu klātbūtne ūdenī norāda uz iespējamo bakteriālo, notekūdeņu un dzīvnieku atkritumu piesārņojumu. Pārmērīgs amonija daudzums var pasliktināt ūdens garšu un smaržu. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā amonija jonu koncentrācija ir 0,50 mg/l.
Mangāns
Paaugstinātas mangāna koncentrācijas gadījumā ūdenim ir raksturīga metāliska piegarša, reizēm – brūni sarkana nokrāsa, rodas brūnganmelni nosēdumi uz traukiem, izlietnēm, vannām, sanitārajām iekārtām, brūni melni traipi uz veļas, kā arī veidojas nogulsnes ūdens caurulēs. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā mangāna koncentrācija ir 0,05 mg/l.
Dzelzs
Paaugstinātas dzelzs koncentrācijas gadījumā ūdenim ir raksturīga metāliska garša, reizēm – sarkanbrūna nokrāsa. Dzelzs var izgulsnēties ūdenī arī kā rūsas krāsas daļiņas. Rūsas krāsas daļiņas tādā gadījumā parādās uz traukiem, izlietnē, vannā, sanitārajās iekārtās radot sarkanbrūnus nosēdumus. Tāpat paaugstinātas dzelzs koncentrācijas gadījumā ūdenī mazgājot veļu tā pieņem dzeltenīgu nokrāsu. MK noteiktā dzelzs koncentrācijas norma dzeramajā ūdenī ir 0,2 mg/l.
Ūdens cietība
Ūdens ar paaugstinātu cietību rada nosēdumus un aplikumus ūdensapgādes sistēmās, caurulēs un bojā sadzīvē lietojamās ierīces. Sildot šādu ūdeni veidojas kaļķakmens, kas var kļūt par iemeslu santehnikas, apkures tehnikas, sildelementu, veļas un trauku mazgājamo mašīnu bojājumiem. Ūdens cietība netiek reglamentēta ar likumu vai MK noteikumiem.
- SIA “Bauskas novada komunālserviss” informē, ka nevienā no ciemiem, kur uzņēmums sniedz ūdensapgādes pakalpojumus ūdens nav veselībai bīstams un to var lietot uzturā.
- Vairākos ciemos ir paaugstināts sulfātu jonu saturs dzeramajā ūdenī, bet tas nav bīstami dzīvībai.
- Ir iespējams privātmājās uzstādīt lokālos filtrus sulfātu jonu samazināšanai vai cietības samazināšanai dzeramajā ūdenī.